Гастрономічні та винні тури сьогодні набирають все більшу популярність. І не тільки серед тих мандрівників, яким просто набридли традиційні види туризму: екскурсійний, пляжний і т. д., але і серед шанувальників гастрономії та виноробства, як мистецтва.
Ідея гастрономічного туризму зводиться до того, щоб скуштувати страви національної кухні в тій країні, де вони з’явились, щоб в повній мірі відчути її самобутність і дух, дізнатися історію страви, і навіть прийняти участь в його приготуванні.
Винний туризм заснований на тій же ідеї. Спробувати вино там, де виріс виноград, з якого воно виготовлене.
До того ж, справжні цінителі вишуканих вин знають, що вино не любить подорожувати і його смакові якості втрачаються в процесі транспортування, розливу в пляшки та інших маніпуляцій. Так що, даний в повному сенсі цього слова вино можна придбати тільки там, де воно було зроблено.
Умовно, можна розділити види гастрономічних турів на дві категорії:
— гастрономічний тур, в якому можна спробувати місцеві вина і страви, дізнатися їх історію, побачити всю технологію виробництва вина.
Участь у приготуванні страви
— тур, в рамках якого можна взяти участь у приготуванні страв, пройти короткий курс сомельє, і навіть отримати в результаті сертифікат про закінчення навчання.
Часто гастрономічний туризм стає частиною подієвого.
Наприклад, у вересні можна відправиться в Ірландію на устричний фестиваль або на Октоберфест у Мюнхені 2013, в липні на фестиваль Сан Фермін в Іспанії. У Франції можна поїхати на Божоле Нуво – свято молодого вина. А можна і зовсім відправитися на фестиваль поїдання жуков, який щорічно проходить в Північній Кароліні.
Часом напрямок гастрономічного туру може бути несподіваним, і навіть дивним. Як наприклад, грецький винний тур, тому що Греція порівняно з багатьма іншими країнами, такими як Франція, Італія, Іспанія і т. д., асоціюється з вином в останню чергу.