Про покупки в Нью-Йорку

Бум розпродажів в складах-магазинах (outlets) і дисконтних магазинах (discount shops) Нью-Йорка не припиняється ніколи. Самий «страшний секрет» Нью-Йорка, звичайно ж, відомий всьому світу — магазин Century 21 існує вже 40 років. У цих райських кущах з прилавками-розвалами можна знайти фірмові речі зі знижкою в 25-75%. Нью-Йорк місто де можна купити все за будь-якою ціною. Звичайні універмаги і магазини теж кілька разів на рік проводять сезонні розпродажі (sales): зазвичай на Різдво, а також у березні та серпні. Крім того, багато магазини організовують «Sample Sales», дешевий розпродаж зразків з вітрини.

Зазвичай, у день акції роздають флаєри з рекламою, а також публікуються оголошення у міських журналах, наприклад, «Time Out» та «New York Magazin». Гуляючи по місту, шукайте вивіски «Sample Sales» — «Розпродаж зразків». Такі розпродажі можуть відбуватися в різних куточках міста, і заздалегідь про них не оголошують. А ось оголошенням «Lost Our Lease»- «Не оплатив оренду, розпродаж», якими рясніє П’ята Авеню, не варто надто довіряти — на деяких магазинах вони висять круглий рік. І ще одна порада в сервіс-центрі (Visitor Center) універмагу macy’s іноземці можуть отримати талон на 10% знижку, дійсну протягом 30 днів.

Про їжу в Нью-Йорку

Під дім-сам (dim-sum) розуміють невеликі порції парових пельменів, галушки (dumpling) і рисові роли з різними начинками. «Дім-сам» у перекладі означає щось на зразок «зворушливою дрібниці».

Сябу-сябу (shabu-shabu) — це свого роду восточноазиатское фондю: тонко нарізане м’ясо недовго тушкують добре приправленому прянощами бульйоні і їдять з кунжутним соусом, який замішують відразу.

Якщо ви замовите bubble tea, вам подадуть чорний, а іноді і зелений чай з м’якими желейними кульками, облитими глазур’ю або обсыпанными коричневим цукром.

Moon cakes («місячні коржі») являють собою круглі пиріжки, начинені кунжутом, волоським горіхом, яйцем або шинкою, які зазвичай з’являються в китайських пекарнях восени з нагоди свята Місяця.

Під «поживою для душі» (soulfood) тут розуміють їжу афроамериканців, що нагадує про щасливі часи на маминій кухні і за сімейним столом. Соул-фуд відбувається з кулінарного мистецтва рабів-африканців у південних штатах США, і народився він від бідності. Основу багатьох страв складають кукурудза — насамперед у вигляді grits (каші-мамалиги), — потім боби, арахіс, окра, банани і батат, а також ті частини м’ясних туш, які білі рабовласники викидали (наприклад, нутрощі).

Перші ресторани соул-фуд відкрилися в 1960-х рр. і перетворилися на предмет національної гордості чорного населення Америки. В Америці рогата худоба при забої обробляють інакше, ніж у Європі, тому назви стейків і страв з м’яса також відрізняються. Найбільш уживані назви: rib-eye steak — шматок з верхньої реберної частини (товстого краю) товщиною близько двох сантиметрів і вагою 200-300 р.; strip steak — шматок з мармуровими прожилками з тонкого краю поперекової частини; spareribs — це свинячі реберця, а реберця яловичини називаються beef ribs.