Віза – це саме той документ, без якого просто не обійтися мандрівникові, навіть якщо він збирається в так звану безвізову країну. Саме цей документ забезпечує можливість в’їзду в чужу країну, перебування на її території і, що дуже важливо, правовий захист.

Візи в кожній країні різні, та правила отримання, також відрізняються. Але все ж таки є загальні категорії і критерії, відповідно до яких можна визначити оптимальний для себе варіант. Які ж бувають візи, і в чому різниця?

Отже, види віз можуть бути засновані на терміни їх дії.

1. Одноразова віза

Така віза забезпечує можливість відвідати країну лише один раз, причому, після закінчення зафіксованого в ній терміну перебування негайно залишити її. Зазвичай мета поїздок за одноразовою візою відома завчасно. Це може бути ділова подорож, туризм, транзитний переліт або віза на запрошення.

У свою чергу одноразова віза може довгострокової і короткострокової. Як видно з назви їх різниця полягає все в тому ж терміні перебування в країні. Якщо довгострокова віза діє від півроку до життя іноземця, наприклад, на період навчання чи роботи, то строк короткострокової візи може варіюватися від 3 до 30 днів. У країнах, які є учасниками угоди з Росією про спрощений в’їзд по такій візі можна жити до 2 місяців.

2. Мультивіза або багаторазова віза

Така віза хороша тим, що автоматично знімає цілий список обмежень для іноземця. Фактично, з мультівізи можна коли захочеш в’їжджати в країну, можна жити в ній скільки забажаєш. Справжня мрія, ось тільки складність навіть не в тому, як зробити мультивізу, а в ряді вимог, що пред’являються до заявника.

Багаторазова віза може бути обмеженою і необмеженою.

Обмежена мультивіза також дає можливість безліч разів відвідувати країну, але при цьому кількість поїздок зафіксовано в самому документі, і воно не може перевищувати зазначений ліміт. Зазвичай, обмежена мультивіза дається на 4, 5, 7 або 10 в’їздів. А ось скільки пробути в країні при кожному її відвідини – це вирішувати вам, обмежена мультивіза не передбачає лімітів у цьому питанні.

Найзаповітніше бажання будь-якого мандрівника – необмежена мультвиза – або як її ще називають віза 0/0, нескінченність на нескінченність. Фактично, якщо ви подолавши всі бюрократичні перепони, зібрали всі документи на мультивізу і все ж отримали її, ця країна стає вашим другим домом, оскільки відтепер вам не буде ніяких обмежень на час в’їзду в неї та строки перебування.

АЛЕ: є ряд країн, які все ж ввели тимчасове обмеження на завідомо необмежену мультивізу. Обмеження обчислюються в днях, кількість яких і є ваш дозволений термін перебування в країні. Така віза позначається як M/N, де М вказує загальну кількість дозволених відвідувань, а N– кількість дозволених днів на одне відвідування.

Також візи можуть підрозділятися на категорії в залежності від мети в’їзду в країну

1. Транзитна віза

Транзитна віза – це саме той вид візи, який отримати дуже просто. Транзитна віза дозволяє перетинати кордони одразу кількох країн, але вона при цьому є короткостроковою і з такою візою можна влаштуватися на роботу або навчання. Як правило, для оформлення транзитної візи достатньо мати візу тієї країни, яка є кінцевою метою поїздки або подорожі.

Транзитні візи можуть бути одно – і дворазовими. Для польотів на літаку існує спеціальний вид транзитної візи – авіа-транзитна віза, яка дозволяє безперешкодно пересідати з одного міжнародного рейсу на інший. Авіа-транзитна віза дійсна тільки в нейтральній зоні посадки в аеропорту або в готелі. Максимальний термін її дії – три доби.

Для подорожей на авто, на яке необхідно оформлення транзитної візи, обчислюється за наступною схемою – через кожні 500 км шляху дається 1 добу.

2. Туристична віза

Як видно вже з назви така віза призначена для туристів. Вона забезпечує можливість одноразового в’їзду в країну на термін до 3 тижнів. Так само як і транзитна, туристична віза не дає право на навчання або роботу в шуканої країні.

3. Віза на запрошення

Існують ділові і гостьові візи за запрошенням. Гостьова віза на запрошення передбачає відвідування друзів чи родичів, в чиєму домі ви будете проживати. Віза на запрошення також не передбачає можливість навчання або роботи у в’їзній країні.

Стає зрозумілим вже з назви відповідь на питання про те, як отримати візу по приглашени. Для цього, як мінімум, необхідна запрошуюча сторона.Ділова віза на запрошення передбачає бізнес-поїздку і також не дозволяє навчання або роботу в країні. Бізнес-віза може бути одно-, дво – та багаторазової.

4. Студентська навчальна віза або

Навчальна віза видається для забезпечення можливості іноземних громадян проходити навчання в країні, будь це школа чи вищий навчальний заклад. Як правило, навчальна віза має обмеження у тому плані, що вона не передбачає широких можливостей для легальної підробітку і заробітку у в’їзній країні.

5. Робоча віза

Це єдиний вид візи, який забезпечує можливість законного влаштування на роботу в іноземній державі. Робоча віза може бути тимчасовою (working permit) та необмеженою (unlimited). У той час як тимчасова робоча віза дійсна зазвичай лише на період трудової угоди, необмежена робоча віза передбачає імміграцію і постійне проживання на території іноземної держави.

6. Особливі види віз

Під категорію особливих віз потрапляють всі візи, отримання яких зумовлене приватними причинами. Це, наприклад, може бути віза для возз’єднання із сім’єю, що проживає на території іноземної держави або віза для медичного обслуговування. Причому, в першому випадку віза дає право на роботу в країні, у другому – немає.