Як отримати шенгенську візу в Китаї



Поїздка в Європу через Китай може здатися незвичайним рішенням тільки на перший погляд. Якщо ваше перебування в КНР затягнулося на кілька років, то у вас цілком можуть з’явитися причини для поїздки на протилежний бік євразійського континенту: будь то промислова виставка в Німеччині, наукова конференція у Франції, друзі в Італії або різдвяні канікули в Австрії. Безумовно, отримання візи в третій країні часто важче, ніж у рідній, але ця місія цілком здійсненна. З чого почати оформлення шенгену в Китаї? Рекомендую вибрати визы в китай

Крок 1. Чи маєте ви право на отримання візи?
Головна умова для подачі документів на шенгенську візу – підтвердження дозволу на довгострокове перебування в Китаї. Але якщо раніше єдиним достатнім підтвердженням вважалося дозвіл на проживання (residence permit), то зараз на сайтах консульських служб країн ЄС використовується більш розпливчасте формулювання, яка теоретично дозволяє подавати на шенген власникам довгострокових бізнес-віз. Проте радимо уточнити у консульстві, що вони готові розглядати в якості «підтвердження дозволу на довгострокове перебування».

Крок 2. В консульство якої країни варто звертатися?
Хоча шенгенська віза дозволяє в’їзд у будь-яку з 26 країн Шенгенської зони (а також в Монако, Андорри, Сан-Марино і Ватикан), але це не означає, що ви можете подати документи на візу в будь-якому консульстві.

Якщо ви плануєте поїздку тільки в одну країну зони, то візу повинні отримати в консульстві цієї конкретної країни. Якщо поїздка охоплює декілька держав, то візу необхідно отримувати в консульстві країни найбільш тривалого перебування. Якщо строк відвідування декількох країн приблизно однаковий, то вибирайте консульство першої країни відвідування Шенгенської зони.

Крок 3. Визначаємо консульський округ
Багато країни-учасниці Шенгенської угоди мають декілька консульських служб на території КНР. Залежно від місця вашого офіційного проживання (для володарів residence permit воно визначається місцем видачі), ви ставитеся до того чи іншого консульського округу.

Наприклад, консульський округ Пекіна, як правило, включає Пекін, Тяньцзінь, Хебей, Хенань, Внутрішню Монголію, Шаньдун, Шаньсі, Шеньсі, Хубей, Хунань, Цзянсі, Нінся, Ганьсу, Цінхай, Сіньцзян і Тибет.

Консульство в Шанхаї, швидше, буде обслуговувати резидентів Шанхаю, Цзянсу, Чжецзян і Аньхуэя. В Гуанчжоу приймуть документи на візу, якщо ви зареєстровані в Гуандуні, Гуансі, Фуцзяне і Хайнае. Якщо ви з Сичуані, Чунцина, Юньнаня або Гуйчжоу, то при наявності консульства в Ченду, ви будете звертатися туди. А якщо ви з Ляоніна, Хэйлунцзяна і Цзилиня в Шеньян.

Крок 4. Посольство або візова служба?
Консульства багатьох країн Шенгенської зони відмовилися від прямого прийому заявок на короткострокові візи. Якщо країна є популярним місцем призначення китайських туристів, то, швидше за все, подача документів буде здійснюватися через візовий центр.

Це значно спростило процедуру: кілька років тому з-за величезного числа заявок, черга на подачу документів і співбесіду могла бути розписана на кілька тижнів, а іноді і місяців вперед.

Більш того, офіси візових центрів відкриваються й у багатьох великих містах консульського округу. Наприклад, якщо зараз ви живете в Чанша, то щоб подати документи на візу в консульстві Німеччини, вам не доведеться їхати 6 годин на поїзді до Пекіна.

Інформацію про візових центрах, акредитованих консульською службою конкретної держави, можна знайти на сайті консульства.

Крок 5. Визначаємо тип візи і мета візиту
Два основних типи шенгенської візи: транзитна (А) і короткострокова (С). Якщо ви плануєте вчитися або працювати в країні і вам потрібна віза на термін більше 90 днів, то необхідно отримувати національну візу — D. При подачі на короткострокову візу важливо визначити мету поїздки. Від неї залежатиме конкретний список необхідних документів.

Основні цілі поїздки:

ділова;
участь у культурних і спортивних заходах;
туристична або для медичного лікування;
відвідування друзів чи родичів;
короткострокове навчання.
Крок 6. Реєструємося на сайті і призначаємо дату подачі документів
Подавати заявку на шенгенську візу можна не раніше, ніж за три місяці до планованої поїздки. Однак не варто відкладати процедуру на останній момент, офіційно розгляд документів може зайняти до 2-х тижнів.

Після успішної онлайн-реєстрації, вам буде запропоновані на вибір дати і час для подачі документів у візовому центрі або консульстві. Хоча вам буде вказано конкретний час, врахуйте, що особливо у другій половині дня ваша черга можна помітно зрушитися, тому не варто планувати жодних відповідальних заходів відразу ж після призначеного часу.

Крок 7. Готуємо пакет документів
Конкретний список документів буде залежати від мети поїздки (див. Крок 5), вашого віку (до 18 років чи старше), виду зайнятості (офіційне працевлаштування, навчання у вузі, пенсія), сімейного статусу, але в цілому він включає наступні пункти:

Паспорт (дійсний протягом 3-х місяців після виїзду з Шенгенської зони; як мінімум, з 2-ма чистими сторінками)
Заповнену заяву (можна скачати онлайн)
Дві кольорові фотографії на білому фоні і зняті протягом півроку)
Медична страховка (діє на всій території Шенгенської зони і покриває витрати мінімум до 30 000 євро)
Виписка з банківського рахунку в Китаї за останні три місяці. Важливо не тільки наявність достатніх коштів на рахунку, але і операції.
Зворотний квиток
Документи, що підтверджують мету поїздки: наприклад, запрошення друзів, план подорожі і замовлені готелі, запрошення для участі в конференції і т. п.
Підтвердження достатніх коштів для поїздки. Якщо поїздка фінансується за рахунок заявника, то необхідна лист від роботодавця із зазначенням посади і річної зарплати (лист роботодавця дружини або чоловіка), а також виписка з банківського рахунку. Якщо за рахунок сторони, яка запрошує, то відповідні документи.
Підтвердження працевлаштування, навчання в китайському вузі або свідоцтво про шлюб (якщо ви в Китаї знаходитесь за сімейними обставинами).
Лист від роботодавця або вузу, що підтверджує дозвіл на відсутність у зазначений період. Для студентів, навіть якщо поїздка припадає на канікули, потрібно офіційне підтвердження деканату.
Підтвердження попередніх поїздок у країни Шенгенської зони (копії сторінок старого паспорта).
Крок 8. Подаємо документи
Підготовлений пакет документів (включаючи оригінали та копії) необхідно надати в призначену дату. Якщо чогось не вистачає, то вас можуть попросити донести документи протягом певного терміну.

Якщо для отримання візи конкретної країни не потрібно інтерв’ю в консульстві, то після успішної подачі документів ви сплатите вартість візи та послуги візового центру і отримаєте номер, за яким зможете відстежувати стан вашої заявки онлайн.

Якщо ж необхідно проходити співбесіду зі співробітниками консульства, то вам призначать дату і час інтерв’ю. Також після оплати візи і послуг.

Якщо консульство безпосередньо приймає документи, то повторного інтерв’ю не потрібно.

Також з 12 жовтня 2015 року для отримання шенгенської візи в Китаї потрібно надавати біометричні дані (цифрову фотографію і відбитки 10 пальців). Дані дійсні протягом 5 років.

Не забудьте зробити копію важливих сторінок паспорта: вони можуть вам стати в нагоді, наприклад, для купівлі квитка на поїзд.

Крок 9. Відстежуємо статус заявки
Термін розгляду заявки залежить від багатьох факторів (наприклад, наявність шенгенських віз перш за його скорочує), але як правило складає 5-10 робочих днів.

Відслідковувати статус заявки можна на сайті консульства або візової служби. Також, як правило, повідомлення про зміну статусу відправлять вам на телефон.

Крок 10. Отримуємо паспорт
Під час подачі документів ви повинні будете вирішити, приїжджати за паспортом самостійно або скористатися послугами кур’єра. В останньому випадку паспорт буде доставлений на вказану вами адресу.

Якщо ж ви вирішите забирати паспорт самостійно, то ви отримаєте смс-повідомлення, коли і скільки можна буде отримати ваш документ.

Пам’ятайте, що консульство має право відмовити у видачі візи без пояснення причини, але це не позбавляє вас права подавати на шенгенську візу повторно.