У 2014 році уряд Чорногорії схвалив новий законопроект, який дозволяє власникам нерухомості отримати вид на проживання. Імовірно вступить в силу новий закон на початку поточного 2015 року.

А, тим часом, уряд планує визначити мінімальну вартість нерухомості, щоб мати право претендувати на ВНП. Словом, у всіх, хто планує придбати нерухомість Чорногорії, є час все добре обдумати і вибрати найкращий варіант.

Особливості нового документа та його базові відмінності від існуючих норм

Сьогодні ВНП видається строго за дотримання прописаних правил. Серед них наступні:

  • — вступ на навчання в Чорногорії;
  • — ведення бізнесу на території країни або відкриття своєї справи;
  • — вступ у шлюб з громадянкою/громадянином держави;
  • — отримання офіційного робочого місця;
  • — возз’єднання сім’ї (якщо один з її членів має ВНП).

Серед індивідуальних причин виділяють наступні:

  • — проведення наукової діяльності;
  • — отримання медичної допомоги в Чорногорії;
  • — супровід дитини, який народився в цій державі і ще ряд інших.

Тим не менш, заява на ВНП рекомендується підкріплювати цілим рядом документів, в іншому ж випадку, є велика ймовірність отримати відмову. Слід також пам’ятати про обов’язкову медичну страховку і достатньої суми коштів. Однак, якщо яким-небудь чином з’ясується, що іноземний громадянин перебуває в Чорногорії з іншою метою, а не тієї, що вказана в документах, його можуть депортувати. Більше того, подальший в’їзд також залишиться під забороною.


Після того, як вищезгаданий закон вступить в силу, іноземним громадянам достатньо буде подати документи, що підтверджують факт купівлі нерухомості на певну суму і ВНП їм гарантовано.

Однак, є і деякі додаткові умови, яких слід дотримуватися: мати досить коштів для існування, діючий закордонний паспорт, відсутність судимості, щоб країна мала гарантії того, що іноземець не представляє небезпеки. А ті з приїжджих, які мають намір влаштуватися на роботу в Чорногорії, можуть отримати ВНЖ і дозвіл на роботу в одному документі: картки з біометричними даними.

В даний час росіяни можуть бути в країні не більше 30 днів без візи (в сумі 180 днів в році не більше того). А від 30 до 90 днів необхідна віза.

Тим, хто вирішив придбати будинок або апартаменти Чорногорія згідно з новим законом пропонує наступні умови: ВНП на 1 рік і можливість його продовження до тих пір, поки нерухомість є власністю іноземця (в загальній складності 5 років). По закінченні п’яти років, іноземець має право подати документи на ПМЖ, а ще через 5 років — на отримання громадянства (єдина умова — відмова від попереднього).

Як би там не було, новий закон покликаний спростити всі формальності, існуючі в Чорногорії. Крім того, при отриманні ВНЖ законодавство дає право на отримання безкоштовного медичного обслуговування.